Dagbok | Siffror | UL-bilder | Magbilder | Barnlöshet

Längtan
Jag har nog hela mitt liv vetat att jag ville bli mamma. När jag träffade Mats började vi prata om barn ganska fort. Ju mer vi tänkte och drömde, desto mer självklart kändes det att vi skulle "skaffa barn" tillsammans. Efter drygt 3 månader tillsammans slutade jag äta mina p-piller. Fram till dess gick allt som förväntat. Vi köpte en bok om att vänta barn på bokrean, så att vi skulle vara förberedda den dagen det väl blev. Några månader kunde det ju ta innan det hände något. Men månaderna gick och när jag inte fick någogn mens, trots att vi slängt bort hundratals kronor på negativa graviditetstest, började det hela kännas mest tröstlöst.

Något fel?
Under hösten kom mensen en gång. Sen blev det likadant igen. Inget hände. Jag började misstänka att det kunde vara något fel. I mellandagarna fick jag väldigt ont i nedre delen av magen. Jag åkte in akut till kvinnokliniken eftersom jag tidigare haft cystor i äggstocken. På ett ultraljud såg man att äggstockarna var fulla av små cystor. Man såg även att jag hade en inflammation i livmodern och mot den fick jag antibiotika. Jag tog upp problemet med min obefintliga mens-cykel men läkaren viftade bort det hela och sa åt mig att börja tempa för att se om jag hade ägglossning. Jag bokades in för återbesök 3 veckor senare. När jag kom till återbesöket fanns ingen journal över mitt förra besök och personalen brast något så fruktansvärt när de bad mig förklara varför jag var där, mitt i väntrummet. När jag väl kom till en läkare såg allt bra ut, men cystorna fanns kvar.

Fertilitetsutredning
Någon vecka senare blev jag tipsad om en privat gyn-klinik och ringde. Jag blev trevlig bemött och fick en tid hos dr Björn Carlsson. Vi fick otroligt bra respons där och han förklarade alla steg i processen noggrant. Cystorna var kvar i mina äggstockar, men han kunde förklara att det berodde på att jag har PCO (polycystiska ovarier, betder ungefär "äggstockar med flera cystor"). Kallas även PCOS (polycystiskt ovariesyndrom). När det väl var diagnostiserat fick vi med förtur starta en fertilitetsutredning. Egentligen ska man ha försökt bli gravid i ett år för att få en utredning, men har man ett konstaterat fel kan man börja direkt. Vi var på några besök och lämnade mängder av prover och snart satt jag hemma med två recept i handen. Nu väntade vi bara på rätt dag att börja.

Ofrivilligt barnlös
Varje steg i behandlingen ingav större och större hopp. "nu får vi ju hjälp, nu kommer det att funka" och "bara vi börjar med det här blir vi gravida direkt". Därför var det ett enormt bakslag när första bahandlingen inte gav positivt resultat. Snarare tvärt om, det gav väldigt negativt resultat. Min livmoderslemhinna påverkades negativt av Pergotime och vår dr Björn tyckte inte att det var stor idé att fortsätta försöka. Istället skulle vi vänta till hösten och få remiss till Fertilitetskliniken för att jag skulle börja med sprutor istället. Jaha, nu var vi alltså ofrivilligt barnlösa. Som det så fint heter. Det var väl inte direkt den roligaste tiden vi upplevt.

Sommarmirakel
Eftersom det var slutet av juni redan och fertilitetskliniken stänger under semestern så väntade vi mest på att hösten skulle komma. Men dr Björn tyckte att vi kunde köra 1-2 behandlingar till med Pergotime under sommaren, det skulle inte skada. Men han ville inte ge oss några förhoppningar om att det skulle gå bra. Men vi testade. Jag åt mina fem tabletter och sen tog vi semester. Vi åkte ut med båten. Vi cyklade dressin. Vi bilade ner genom Sverige, Danmark och ändå ner till Moseldalen i Tyskland. Vi hade det jättebra. På hemvägen sov jag, konstant. När vi kom hem kastade vi en blick på graviditetstestet som låg i badrumsskåpet. Jag vågade inte, för jag ville inte bli så ledsen igen. Men Mats sa att vi skulle testa och så blev det. Den 31 juli 2003 testade vi positivt. Svagt, men positivt. Enligt ÄL-testet skulle jag vara i v 3+6, alltså var det väldigt tidigt. På sex dagar gjorde vi av med fyra graviditetstester och resultatet blev bara starkare och starkare! Vi var med barn!!