För att minnas tiden då Albin var liten har jag skrivit om varje månad.

Första året | Andra året | Tredje året

1:a månaden (mars-april 2004)

Världens sötaste lilla kille föds. Han är liten och underbar. Han har ärvt pappas ihopväxta tår, det kallas syndaktyli. I början är det svårt att få igång amningen, Albin orkar inte suga. I och med hans låga födelesvikt utvecklar han gulsot och måste sola i tre omgångar. Det känns jobbigt att vara på sjukhuset så länge. Albins vikt oroar oss när den vänder neråt igen efter 10 dagar. Men det ordnar sig och tillslut blir vi helt utskrivna när Albin är 12 dagar. Amningen börjar funkar och han äter med ca 3 timmars mellanrum. Albin är en go och snäll bebis. Han sover ganska mycket. Vi får många besök av nyfikna släktingar och vänner som vill hälsa på och titta på Albin.
Albins första månad avslutade med Valborgsfirande på Hamre scoutkår, där vi lyssnar på morfars kör. (Västerås Manskör)

2:a månaden (maj 2004)

Amningen flyter på och det börjar kännas bra. Albin börjar passerar 4 kg-strecket i mitten av maj! Den 5 maj föds Albins kompis Anton. Albin börjar ligga under babygymet och gillar de där kompisarna som tittar på honom. Det första medvetna leendet kommer. :o)
På kvällarna sover Albin ofta på en kudde i soffan. Jag börjar kunna ligga ner och amma, vilket underlättar väldigt mycket för nattsömnen. Albins sovtider börjar bli mer regelbundna, natten börjar vid 21 och han sover till ca 9. Han sover flera gånger på dagen, gott och ca 1-2 timmar i taget.

3:e månaden (juni 2004)

Sömn: Albin sover fortfarande gott mellan 21-09. Då han är vaken är han mer aktiv än tidigare. Sover en hel natt, men det är en engångsföreteelse.
Mat: Ammas var 3:e timme, dygnet runt.
Albin passerar 5 kg-strecket! Vi börjar ge oss ut på lite äventyr. Vi har picknick på Djäkneberget, vi åker tåg till Stockholm och vi fikar med en massa andra mammor och bebisar. Den 29/6, på 3-månadersdagen greppar Albin figurerna som hänger över vagnen. Albin får sin första vaccination.

4:e månaden (juli 2004)

Sömn: Albin sover fortfarande gott på nätterna. Ca 21-09. Han har en längre sovstund på fm och en på em.
Mat: Albin helammas med ca 3-4 timmars mellanrum. Jag provar att pumpa ur bröstmjölk, men det går dåligt. Får ut lite som Albin får smaka i flaska, är inte förtjust. Bröstet är bäst!
Albin ler mycket, är glad och nyfiken. Den 11 juli döps Albin i Rönnby kyrkcenter av Sofie Moritz. Det blir en jättefin dag och väldigt personligt.
Albin och hans föräldrar blir med bärsjal! Det är jättehärligt att ha honom nära och Albin trivs med att bli buren. Albin åker på bilsemester till Småland för att hälsa på sin gudmor Emma och Magnus. Därefter åker vi vidare till Göteborg och Albin är med på sitt livs längsta shoppingrunda och hinner med flott resturangbesök. Albin provar att sitta i en barnstol, men det är inte så stadigt ännu.

5:e månaden (augusti 2004)

Sömn: Albin börjar sova längre på nätterna. Vaknar 1-2 gånger för att äta. Första sovpasset är ca 21-05 och sen vaknar han vid ca 8.
Mat: Ammas var 3-4:e timmeunder dagen. Vi provar att ge bröstmjölk med flaska några gånger, men det funkar inte så bra. 9 augusti får han första smakprotionen med kokt potatis, blandad med bröstmjölk. Det är ingen hit och vi har världens roligaste min fångad med videokameran.
Albin skrattar och jollrar mycket. Älskar sitt babygym där han måste ligga och "träna" en stund varje morgon. Albin börjar sitta korta stunder i Tripp trapp-stolen som vi hittade till bra pris på blocket. Han älskar att sitta i babysittern och kan somna där. Albin badar för första gången i varma poolen på Lögarängen.

6:e månaden (september 2004)

Sömn: Första halvan av septembersover Albin hela nätterna, utan matpaus. Sista halvan vaknar han ofta och äter pga problm med magen.
Mat: Albin ammas dygnet runt. Till en början sover Albin hela nätterna och äter inte då. Han börjar få några smakportioner av potatis, morot, ärtor och gröt. Det är inte så populärt. Jo, gröten! Till natten får Albin en liten flaska ersättning. (Baby plus) Anledningen till det är dålig viktuppgång.
I mitten av månaden blev Albins mage krånlig. Vikten stannade av och humöret blev därefter. Han åt ofta, även på nätterna. I samråd med BVC slutade vi ge smakportioner och gröt. Jag gick tillbaka till att helamma och Albin blev bättre och till sist bra igen. Albins mage var inte mogen för mat ännu, vilket kan ha att göra med hans låga födelsevikt.
I slutet av september bilade vi till Erlangen i Tyskland för att pappa Mats skulle gå på kurs. Albin lärde sig sitta på sin 6 månadersdag, den 29/9 i Tyskland. Resan gick jättebra. Vi börjar testa att sätta Albin över toaletten lite då och då och han fattar vinken. Ofta kissar han lite eller bajsar.

7:e månaden (oktober 2004)

Sömn: Första hälften av månaden sov Albin bra, men vaknade för att äta 1 gång varje natt, ibland 2 gånger. Andra hälften av månaden sov Albin hela nätterna, utan matpaus. (då var han helt bra i magen igen)
Mat: Albin helammades tills vi hade varit hemma från Tyskland i en vecka. Sedan började Albin få små portioner gröt i en vecka. Han älskade det! Därefter provade vi med smakportioner igen. Den här gången gick det bra. Albins mage hade mognat och vikten ökade igen.
Albin är glad och nyfiken. Börjar småprata lite, blä, blä och ge. Nu när Albin kan sitta är det väldigt kul att leka på golvet med alla sina leksaker. Vi köper en potta nu när Albin kan sitta själv. Det gillar han, han kissar och bajsar varje dag där.

8: månaden (november 2004)

Sömn: Albin sover hela nätterna. På dagarna sover han två längre pass på 1-2 timmar.
Mat: Det går fort framåt med maten. En dag ser ut ungefär så här:
~6-7 Ammas
~9 Gröt
12 Lunch (puré + ev amning)
~15 Ammas
18 Gröt
~20 Ammas
~21 En flaska ersättning till natten.
Albin visar sig vara en matglad kille som gillar allt.
Språkutveklingen fortsätter med fler ljud. Albin ställer sig på alla fyra och gungar. Försöker krypa. 29/11 kommer första tanden på 8 månadersdagen. Samma dag reser han sig upp för första gången mot en byrå. I slutet av månaden börjar Albin krypa så smått. Pottningen fortsätter att gå bra.

9: månaden (december 2004)

Sömn: Något händer med Albins goda nattsömn. Han vaknar, sätter sig upp och gråter ofta varje natt. I slutet av månaden reser han sig upp i sängen. Han sover ytligt, gnyr i sömnen, rör sig mycket och är lättstörd. Vi tröstar, vaggar och sjunger. Det är första gången sömnen börjar kännas som ett problem. Men det är en utvecklingsfas som förhoppningsvis går över.
Mat: Albin får välling till natten nu, istället för Baby plus. Albin visar mindre och mindre intresse för att amma. BVC rekommenderar att ge mat istället för gröt på kvällen. Dessutom byts amningen på eftermiddagen ut mot mellanmål, yoghurt, frukt eller smörgås.
Albin kryper, reser sig upp mot möbler och pratar mycket. Pruttljud, bebebe, ti, ta, ede och mama! 29/12 kommer Albins andra tand.

10: månaden (januari 2005)

Sömn: Det blir lite bättre med sömnen men Albin vaknar fortfarande flera gånger varje natt. Två nätter sover han 22-07. Bäst sover han mellan oss i vår säng. Ett par nätter vaknar han och vill leka, inget hjälper, inte ens vagnen.
Mat: Albin ammar för sista gången den 1/1 2005. Hans intresse för att amma har minskat den senaste tiden och på slutet ville han bara äta på morgonen när han var trött. Det är sorgligt tycker jag som hade tänkt att amma länge, men det är bara att inse att han ville ha annan mat. Albin gillar mat! Han får smaka av vår mat och det gillar han. Nu börjar han klara lite större bitar, typ 8 månadersburkar eller grovmosad hemlagad mat.
En dag:
~7 Välling -> sova eller leka
~9-9.30 Gröt
~10 Albin somnar i vagnen. Oftast är vi hemma på fm.
~12 Lunch
På em brukar vi hitta på något, öppna förskolan, träffa andra mammor + barn.
~15 Mellis - yoghurt/frukt Sedan sover Albin oftast lite till.
~18 Kvällsmat
20-20.30 börjar vi nattningen. Kissa, pyjamas, borsta tänder, välling.
Albin sover borta över natten hos mormor och morfar för första gången. Det går jättebra och han hade inte saknat oss alls. (lörd-sönd, trettonhelgen) Nu bajsar inte Albin i blöjan längre, bara på pottan.

11:e månaden (februari 2005)

Sömn: Albin svoer bättre på nätterna, men har väldigt svårt att somna på kvällen. Så fort vi lägger honom i hans säng reser han sig upp och skrattar/pratar eller gnäller. Han drar ut nappen ur munnen och kastar på golvet. Vi pratar mycket sömn och bestämmer oss för att göra något åt det hela. Jag testar ett nytt sätt: Albin får välling och sen lägger vi ner honom i sängen. Sen sitter vi bredvid tills han somnat. På så sätt kan vi lägga en hand på honom om han förösker resa sig, men Albin "lär sig" samtidigt att somna själv i sin säng. Det går rätt så bra. Totalt sett så förbättras Albins sömn och vår lite. Han sover 2-3 hela nätter igen.
Mat: Albin äter nästan bara vår mat nu. Ibland får han en burk om vi är borta. Hela makaroner är inget problem. Pasta är en favorit. Fisk också.
Det händer mycket i utvecklingen nu. Albin går längs möbler oh vågar släppa taget och sätta sig ner. Han är väldigt försiktig.Han pratar mycket. Det är glej, glej, dadada, bä-ba osv. Men även de första orden kommer: Titta! Dä! och mamma och pappa.
Han är glad, social och väldigt nyfiken. Han och Sofi har blivit goda vänner och leker ihop.

12:e månaden (mars 2005)

Sömn: Sover riktigt bra. Ungefär hälften av nätterna sover Albin helt. Annars får man ge honom napp eller lägga ner honom om han har rest sig upp. Somnar oftast i vår famn.
Mat: Äter mest vår mat. Om vi åker bort eller om det är bråttom får han en 1-årsburk men han är inte särskilt imponerad av burkmaten längre. Gillar pasta, fisk, kött, korv. Ja, nästan allt. Nyfiken.
Är fortfarande försiktig. Inga steg ännu. Säger titta, dä (pekar) och vet var bollen är om man frågar. (kryper dit) Skrattar mycket. Ännu bara två tänder.