För att minnas tiden då Albin var liten har jag skrivit om varje månad.

Första året | Andra året | Tredje året

13:e månaden (april 2005)

Sömn: somnar oftast i famnen efter välling. Sover några nätter, men vaknar oftast ca 3 ggr för att få napp. Sover 2 kortare pass på dagen (ca 10-11 och runt 15).
Mat: Äter vår mat. Gillar mat och vill ofta ha mer.
Övrigt: 1-årskontroll, 8555 g/72 cm. Får 3-dagarsfeber i början av april. (~6-8/4) Får troligtvis en virusinfektion som ger feber från och till. Kommer till läkare samma dag som feberb försvinner. (15/4)
Sover hos mormor och morfar 2 ggr. (16/4 och 23/4) Ännu inga steg eller fler tänder. Börjar visa tecken på att han snart vill prova att gå. Det rycker i benen på honom och han börjar klättra mer.
I slutet av månaden exploderar hans tal. Han babblar hela dagarna, mest goja men även många försök till ord.

14:e månaden (maj 2005)

Sömn: Får svårare att somna på kvällarna. UNdrar om ljuset ute spelar in? Första timmarna sover han oroligt. Sover gott om han får ligga hos oss. Vi börjar prata om att flytta Albin till eget rum. 15/5 bestämmer vi oss för att lära Albin att somna själv. Vi lägger ner honom i sängen, säger "godnatt" och går. Albin skriker ca 15 min och vi går in med ca 5 min mellanrum. Efter en timme sover Albin ordentligt. Han skrek ca 25 min totalt och somnade 2-3 gånger under den timmen innan han somnade för natten. Vi tog aldrig upp honom, utan sa bara "nu är det natt, nu ska du sova, godnatt". Andra natten gick vi aldrig in till honom. Han sov efter 2-3 min. Tredje natten tog det 10-15 min. Detta är så skönt!
Mat: Äter vår mat. Får smaka saft och glass då och då, men är inte särskilt förtjust. Saft spottar han och sen vill han inte smaka mer. Vill inte äta burkmat alls längre, i så fall måste han vara vrålhungrig och på humör. Äter en hel barnportion på IKEA, både köttbullar och köttfärssås.
Övrigt: Tar sitt första steg (8/5). Reser sig upp själv utan att hålla i sig den 13/5. Tar 4 steg 13/5. Står upp långa stunder, har bra balans. Tycker att det är roligt och ser stolt ut. Sen GÅR det undan:
16/5: 4-5 steg
17/5: 7-8 steg
18/5: ~9 steg. Reser sig i vår säng och tar ett steg. Släpper taget och går några steg.
19/5: 21 steg
20/5: 24 steg
Albin tycker det är kul att gå, men kryper om han är uppspelt eller har bråttom. Det är vingligt och går sakta, men han GÅR!
25/5 Nu går Albin mer än kryper.
Är väldigt kramig och pussas gärna. Gillar när det är andra barn i närheten. Dansar och klappar händerna till musik. Skrattar mycket.
Skriker och tjoar när det ekar, i tunnlar eller garaget. Är medveten om sina ljud. Gör sitt första bus: Stoppar in en fjärrkontroll i mormor och morfars video. (12/5)
16/5 kom äntligen tand nr 3! Uppe i mitten, Albins höger (sett framifrån).

15:e månaden (juni 2005)

Mat: Lite kinkig med mat ibland, men det verkar som om det är många tänder på G.
Sömn: Albin somnar själv i sin säng och sover gott på nätterna för det mesta. Ca 19-07.
4/6: Tand nr 4 kommer ut. Andra tanden i mitten uppe.
Åker till USA 13-27 juni. Resan går jättebra! När vi komme rhem tjuter Albin av lycka och dansar! Näst sista dagen i USA pekar Albin på en stor väggklocka och säger "kocka".

16:e månaden (juli 2005)

Mat: Äter allt! När han inte vill ha mer spottar han. Vill dricka vatten eller mjölk, gillar inte saft. Äter mer och mer själv. Han vet hur man gör med skeden, men har svårt att få upp mat på den eller tappar av det innan skeden når munnen. 23/7 äter han morgongröten själv.
Sömn: Sover jättebra. Ca 19-07. Han sover hela natten, ungefär 12 timmar.
Övrigt: Börjar ta ansbbare steg, småspringer ibland. Albin är i sin "knapp"-period. Han älskar knappar. Spelar ingen roll om det är köksfläkten, lampknapp, hissen, dörröppnaren eller fjärrkontrollen. Han ska trycka! :o) Härmar massor och försöker säga som vi. Hen leker med ljud. Pratar med leksaker och gosedjur.
Börjar pussas och gör slängkyss om vi gör först. (visar) Kan peka ut huvud, hår, mage, fot + en massa saker och djur. Vinkar åt allt och inget. :o) Klappar händerna om vi säger "klappa händerna" eller om någon annan gör det, tex på tv. Klappar ibland annars också.
Albin börjar klättra. När att komma upp på fotpallen och i soffan ibland. Är medveten om vad han får/inte får göra. Börjar testa gränser hela tiden. Väntar på vår reaktion ler/skrattar när han gör "bus". Sätter på tv-n själv. Helst hela tiden. Inte för att han vill se, utan för att det är så kul att trycka på knappen. (sambandet att det händer något) Har fått vagn med ratt och älskar den. "brrr".
Älskar när det är varmt och han får bada. Sätter själv huvudet under vattenstrålen i ducshen. Visar tydligare när han behöver gå på toa. Säger "uuuh" och tar sig mellan benen.
30/7: Tand nr 5.

17:e månaden (augusti 2005)

Är brudnäbb på vår bröllop 6/8. Ville inte gå in själv i kyrkan, så Christin bar honom. Caroline och Viktoria Högström var barnvakt efteråt och det gick jättebra.
10/8 börjar Albin på Russet. Han älskar dagis och är aldrig ledsen. Han är nyfiken och utförska allt!
Han börjar äta mer och mer själv nu, men ibland hjälper vi till.
Orden bara sprutar ur munnen på honom nu. Han härmar och förstår väldigt mycket av det vi säger. Gillar sång och musik, dansar och sjunger gärna.
Vi åker till Kolmården, det är kul! Albin är med i tidningen när vi var på Brunnbydagarna.

18:e månaden (september 2005)

Albin äter allt själv nu. Gillar det mesta. Älskar mjölk. Äter fortfarande inte något sött eller dricker saft. Han får smaka ibland, men skakar på huvudet och spottar ut.
Albin sover gott. Sover middag på dagis och ca 19-07 på natten.
Det funkar bra på dagis, han är alltid glad. Blir glad när han ser Russet på morgonen. Många gånger när vi kommer cyklande börjar han tjoa när han ser dagiset, är lite orolig att vi ska åka förbi. :o) Är på dagis 9-14.
albin ramlar av toaletten två gånger, men sen köpte vi en ny ring så han sitter bättre.
Han har storlek 74-80 på kläder och 21-22 på skor.
Gillar att leka med bilar och kör gärna med dem på golvet. Säger "brrr". Är även intresserad av rikgita fordon.
Klättrar gärna upp på möbler och saker. En dag klättrade han upp på pallen i köket och tittade ut genom fönstret (det var stängt). Vi köpte en till grind och satte mellan köket och hallen. Nu kan han "härja" fritt i hallen och vardagsrummet.
Gillar fortfaranade knappar, telefoner, fjärrkontroll mm.
Är hos doktorn på ögonkliniken för att kontrollera skelningen. Det går bra och Albin får trycka på doktorns alla lampknappar! :o)
Albin ger slängpussar om man ber om det. Vill gärna bli buren ibland. Det är inte så kul att klä på sig, men desto roligare att "rymma" från mamma och pappa. Vi ska "jaga"...
Gillar att titta på foton av människor, helst mamm och pappa för oss är lätta att känna igen. Börjar bli bästis med katten Sofi. (jisch = kissekatt) Vill gärna klappa, kramar och bära (!) henne. Sofi verkar tycka att det är ok.
Lär sig två viktiga ord: kaka och glass. Vet i vilket skåp kakorna (kexen) finns... Dock inget godis eller saft än. Gillar inte.

19:e månaden (oktober 2005)

Vi åker till Småland och hälsar på Albins gudmor Emma och Magnus. I Jönköping köper vi ett piano åt Albin som blir mycket populärt. Han älskar det och spelar varje dag.
Mamman får exjobb så nu blir Albins dagar längre på dagis. Han äter frukost där varje dag och det går jättebra. Vi åker bil med morfar varje dag och han blir snabbt mycket poppis hos Albin. "offa" är en idol.
Albins intresse för skor kommer nu. Han provar helst våra skor och går omkring med dem hemma. Är även mycket stolt över sina egna skor och visar dem så fort vi får besök. Gillar latteskum och får en Barza-tröja av pappa när han kommer hem från Madrid.

20:e månaden (november 2005)

Albin är mycket intresserad av kök och matlagning. Han fick en Micki-spis tidigare i höstas när vi var på Loppis, men den har varit trasig och nu blev den lagad. Han älskar den! Han lagar mat, ställer in och tar ut ur ugnen och bjuder gärna på både kafferep och provsmakningar. Blir glad när vi säger "åhhh, vad gott" och "mmm".
Albin blir magsjuk sista helgen i november och kräks flera gånger. Pappa är borta på jobb då, men mamman klarade sig från att bli smittad. Albin är mycket trött och vill bli buren, så vi sjalar mycket. När han blir piggare är det ganska kul att bygga koja med spjälsängsmadrassen som är tvättad.

21:a månaden (december 2005)

Vi äter julbord med mormor och morfar på Mälarstrand krog och café den första advent. (4/12) Albin äter inte särskilt mycket. Vi renoverar Albins rum, det blir så fint med ljusgrå och ljust olivgrön färg på väggarna.
Albin börjar tycka att det är kul att köra med tåg på tågbanan. Vi har köpt en liten tågbana från IKEA som han kör med. Den ska tydligen passa till Brios tåg, så vi kanske kan utöka den vartefter.
12/12 klipper vi Albin för första gången med trimmern. Han gillar det inte alls, men resulatet blev jättefint. Nu växer håret förhoppningsvis jämnare och blir lite tjockare.
Albin går på dagis till den 13/12. Då är det Luciafirande på dagis och vi är där. Det går ganska bra, men Albin blir ledsen på andra sången och får komma till oss.
19-29/12 är vi på Aruba. Albin älskar det. Han badar, skrattar, står vid poolkanten och "lagar mat". Vi seglar katamaran och åker buss och gör en massa spännande saker. Albin var förbryllad över varför vi åkte hem till vintern. (det var snöstorm när vi landade på Arlanda)
Nyårsafton firade vi med Jocke, Mikaela och lilla Richard. Albin somnade gott vid 20 i Richards resesäng.

22:a månaden (januari 2006)

Är hemma med mamma och pappa halva januari och det är mysigt. Birk sover över här på trettondagsafton (6/1) och blir genast en idol! Albin pratar om honom och frågar efter honom varje dag sen dess.
11/1 får Albin en ny vagn, en Brio Sitty. Han gillar den. Han gillar vagnar och att åka vagn och pratar mycket om dem. ("gang") Den 16/1 är han med i VLT i ett reportage om just barnvagnar. Fast mest är det mamman som blir intervjuad, men Albin och Anton hamnar på bild på förstasidan i VLT. Samma dag börjar Albin på Russet igen och det går hur bra som helst, trots att han varit borta en dryg månad. Han har nog längtat lite dit ibland. Han börjar äta bra igen, efter en månad med lite matstrul. Troligtvis påverkas han av de andra barnen på dagis och dessutom är han säkert mer hungrig efter att ha varit aktiv på dagis. Han sover gott på nätterna. Vaknar ibland, men inte så att det stör.

23:e månaden (februari 2006)

Vi är mer eller mindre sjuka hela februari. Det går runt, runt i familjen och Albin har några sjukdagar från dagis.
Albin gillar snön ute och leker gärna i lekparken fast det är is och snö överallt. Han har lite svårt att ta sig fram överallt, men är glad ändå. Han gillar att åka pulka. ("pokal")
Albin börjar trotsa och busa och verkligen visa sin personlighet. Han klättrar upp på tv-möbeln, in i tvättmaskinen och börjar på allvar gillar Bollibompa, åtminstone vinjetten.
27 februari sov Albin första natten i sin nya, stora säng. Han kom knallande in till oss på natten, men han verkar gillar sin säng och är mycket stolt över den.
Om du frågar Albin vad han vill äta så svarar han "pizza", varje gång. ;o) Han tar på sig stövlar eller skor och går till dörren för att gå ut, ofta har han med sig en väska. *söt* Vi pratar mycket med honom och han svarar på det mesta. Än så länge kommer det ett ord i taget när han pratar, men han börjar så smått smaka på att sätta ihop orden.
Albin slutar helt med blöja på dagtid. Han har ju mer eller mindre varit blöjfri hemma sen mitten av december, men från 22/2 är han utan även på dagis.

24:e månaden (mars 2006)

Han är snart 2 år, vår lilla myskille!
Vi mår bättre igen och dagarna består av dagis och vardasmys (läs: bus). Vi är ute så mycket som möjligt i det härliga vintervädret och 8/3 har vi en härlig dag på Björnön, med tur på spark.
Albin är i en ganska gnällig period och ramlar och snubblar och slår sig då och då med flit. Inte hårt eller illa, men mest för att få bli tröstad. Han börjar nog också inse att han inte är en bebis längre och måste söka lite skydd hos oss i den stora världen.
Albin hjälper till mycket med av- och påklädning nu. Han vill gärna försöka själv också. Mössa, vantar och skor klarar han av själv.
Nu har pratet kommit igång ordentligt. Han har så smått börjat sätta ihop ord två och två, tex Mamma läsa, läsa boken, Totte bygga osv. Totte är favoriten bland böcker, helst Totte bygger. Sedan vi börjat läsa den boken har Albin blivit väldigt intresserad av allt som har med byggande och maskiner att göra. Bredvid dagis byggs ett hus och det är huvudattraktionen vid uteleken. En dag (060322) säger Albin när vi är i garaget "Boken ä bilen dä". (boken är i bilen) Han sjunger mycket och man börjar tyda orden i Bä bä vita lamm och Blinka lilla stjärna. I slutet av månaden börjar han sjunga om Pippi och enligt fröknarna på dagis vill han sjunga Pippi när han får önska sång. Han räknar till 10 själv för första gången (060320)
Det går lite bättre med att sova i egen säng i slutet av månaden och vissa morgnar kommer han inte in till oss förrän vid 7.
Månaden avslutas med 2-årsdagen den 29 mars 2006, som börjar med paketöppning i mamma och pappas säng. Mysigt, tycker Albin.